Derfor skal du glemme alt om vægttab

1. sep 2022 | Kropsterapi

Mange klienter kommer til mig, og er udprægede stressede, oplever smerter i kroppen og er generelt i ubalance. De ønsker sig, udover at være smertefrie, også at tabe sig, fordi der er kommet lidt for mange kilo på henover den sidste tid.

Jeg rådgiver ikke direkte omkring vægttab, fordi jeg tror ikke på, at det er løsningen. Men hvad er så?

Hvad står i vejen for vægttab?

Hvis krop og sind er stresset, er det første step at minimere det. En stresset krop holder på alt, hvad den kan, fordi den er i alarmberedskab. Derfor er det meget svært at tabe sig, mens man er stresset. Og i øvrigt derfor, at man har ekstra trang til “quick fixes” i form af hurtig energi fra sødt og salt, fordi kroppen skriger efter energi.

Derfor beder jeg mine klienter om at parkere drømmen om vægttab, mens vi arbejder med at nedbringe stressen. Når det er opnået, så kigger vi på, hvorfor der ønskes et vægttab, og hvad der tidligere er gået skævt i den proces.

Kost spiller selvfølgelig en stor rolle i forhold til vægttab, men det taler jeg meget lidt om med mine klienter. Hvorfor? Fordi de fleste godt ved hvilken mad, der er nærende for dem. Det er mere et spørgsmål om at genfinde den ro, det overskud og den følelse indeni der gør, at man har lyst til at tage selvkærlige og fornuftige valg for sig selv. Og dermed fylde kroppen med de retter mængder mad.

Oftest ligger der en grundlæggende følelse af ikke at være god nok, som man er, som kan være årsag til fx overspisning, eller spise på følelser fremfor sult. Det arbejder vi med gennem terapi – eksempelvis Indre Barn Terapi. Mere om det en anden gang.

Dernæst så kigger vi på bevægelse og motion. Det er en mindre del af et vægttab, men bevægelse gør så meget godt for vores krop og sind, og er derfor i høj grad med til at øge vores overordnede velvære og trivsel.

I min optik skal motivationen til bevægelse komme af “jeg kan mærke det er rart for mig”, “det er sjovt”, “jeg hygger mig i fællesskabet” eller lignende. Det skal ikke udspringe af “jeg burde også”, “jeg skal motionere”, fordi man bliver fanget i en negativ spiral omkring træning og bevægelse, som gør at man oftest ikke kommer af sted. Og så sætter den dårlige samvittighed ind.

Sådan fik Kamilla vendt dårlig samvittighed og stress til vægttab

Min søde klient Kamilla var stresset og presset, da hun kom til mig, og havde også et ønske om vægttab. Jeg bad hende om at glemme vægttabet for en stund, mens vi havde fokus på at nedbringe stressen i kroppen og hovedet.

Hun fortalte blandt andet; “Jeg vil gerne bevæge mig mere. Ud at cykle. Men jeg kommer aldrig af sted, og det er også for dårligt, at jeg ikke bare kan tage mig sammen”. Jeg spørger derfor ind til, at hvis alt bevægelse og motion var en mulighed, hvad hun så allerbedst kan lide at lave. Hun tænker lidt, og siger så; “Sådan noget holdtræning, fordi jeg kan godt lide det sociale”. Jeg siger så; “Men giver det så ikke mening, at det er pokkers svært for dig at finde motivation til at sidde på en cykel alene hver dag, når du bliver glad af holdtræning?

Efter sessionen var Kamillas opgave at kigge nærmere på noget holdtræning, hun kunne deltage i. Ikke længe efter modtog jeg denne besked: “Vil bare fortælle, at jeg var til holdtræning i går med skønne mennesker. Jeg var så tilpas bagefter. Tak for hjælpen og skubbet.

Nu er bevægelse noget sjovt, som hun kan glæde sig til hver uge i stedet for “jeg skal/jeg burde” og en masse dårlig samvittighed over, at hun ikke kommer af sted. Hun fortæller så i en senere session, at hun faktisk har tabt sig. Helt uden at tælle kalorier eller have fokus på vægttab. Fordi vi har nedbragt stress i krop og sind. Fundet bevægelse, der er sjovt og nemt at komme af sted til. Og arbejdet med den indre følelse af at være forkert.

Selvkærligt vægttab eller ingen vægttab?

Kamillas historie er et godt eksempel på, hvordan det kan være gavnligt for nogle at slippe tanken om “jeg skal tabe mig“, og i stedet arbejde med de ubalancer, der går imod imod det ønske.

Det er helt okay at have et ønske om vægttab.

Jeg er bare nysgerrig på, hvorfor ønsket opstår, og hvad der ligger bag. Har man fx en følelse af ikke at være god nok, som man er, så vil den følelse også være der i en slankere krop.

Jeg synes, det er så meget federe at have arbejdet med sit selvværd og indre følelser – for dernæst at kunne træffe valg om et selvkærligt vægttab, hvis det stadig er ønsket.

Måske man ender med en følelse af, at et vægttab slet ikke er ønsket alligevel, fordi man er god nok lige præcis, som man er.

For du er lige præcis som du skal være. Du er nok. Du fortjener at have det godt med dig selv.

Du vil måske også synes om…